Hem » Nyheter » Det gäller för coronastöden 2022
Publicerat 16 februari 2022 i kategorin Artiklar
Det gäller för coronastöden 2022
De stöd som regeringen har infört under pandemin för att mildra effekterna på företagen kommer att fasas ut. Vilka stöd gäller och hur länge?
Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva föreskrifterna kopplade till covid-19-lagen. Det innebär att restriktionerna som varit gällande till stora delar hävs per den 9 februari. Under de senaste åren har företag fått stöttning i form av olika åtgärder för att dämpa de ekonomiska effekterna restriktionerna har medfört. Antalet ändringsbudgetar och uppdaterade eller nya regelverk kring stöden under pandemin har varit många.
2022 har regeringen aviserat tre ändringsbudgetar varav två har behandlats i riksdagen. Regeringen har nu tydliggjort att de stöd som är aviserade kommer att ligga kvar.
Det innebär att för de företag som nyttjar omställningsstöd eller omsättningsstöd ligger dessa kvar till och med februari 2022.
Omställningsstöd
Skatteverket är ansvarigt för omställningsstöd. Ansökan för omställningsstöd för december 2021 och januari 2022 öppnade 7 februari.
Omsättningsstöd
Boverket hanterar omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Från och med den 9 februari till och med den 30 april 2022 kan stödet sökas för perioderna december 2021 och januari 2022. Omsättningsstöd för perioden februari 2022 kan sökas från och med den 1 mars till och med den 30 april 2022.
Inom socialförsäkringsområdet har ett antal stöd förlängts och de kommer att vara gällande till och med mars 2022. Ansvarig myndighet för ansökan och handläggning är Försäkringskassan
Ersättning för karensavdrag
För det lönebortfall som karensavdraget medför finns möjlighet att ansöka om ersättning från Försäkringskassan för perioden 8 december 2021 – 31 mars 2022. Det utbetalas ett schablonbelopp på 810 kronor före skatt. Detta går att göra i efterhand och ansökan för ersättning är öppen från och med den 7 februari. Sista dag att ansöka är den 30 juni 2022.
Slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och för att få smittbärarpenning
Vanligtvis ska läkarintyg lämnas från och med åttonde sjukdagen. De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de 14 första dagarna i sjukperioden för att kunna få sjuklön eller sjukpenning,
För anställda, arbetslösa och tjänstlediga gäller de tillfälliga reglerna för läkarintyg från 19 januari 2022 till och med 31 mars 2022 och för egenföretagare från 8 december 2021 till och med 31 mars 2022.
Ersättning för sjuklönekostnader över det normala
Arbetsgivare får normalt ersättning för kostnad vid sjuklön enligt olika procentsatser beroende på hur höga kostnader arbetsgivaren haft. De tillfälliga reglerna har stärkt upp ersättningen. Inledningsvis fick alla arbetsgivare ersättning för hela sjuklönekostnaden men sedan har ersättningsnivåerna varierat under pandemin. Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön till sina anställda precis som vanligt. Försäkringskassan ersätter sedan arbetsgivaren via skattekontot. Den tillfälligt förstärka ersättningen gäller retroaktivt från och med december 2021 till och med mars 2022.
Ersättning till riskgrupper
För det lönebortfall som frånvaro som riskgrupp medför finns möjlighet att ansöka om ersättning från Försäkringskassan för perioden 8 december 2021 – 31 mars 2022. Detta går att göra i efterhand och ansökan för ersättning är öppen från och med den 7 februari.
Tillfällig föräldrapenning vid skolstängning och till föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn
Föräldrar till barn som nyligen har varit allvarligt sjuka och som behöver skyddas så de inte insjuknar i covid-19, kan få en förebyggande ersättning för vab, om de behöver avstå från arbete. Detta gäller även föräldrar som måste vara hemma vid eventuell skolstängning.
Två åtgärder ligger kvar till och med den 30 juni. Det är slopat fribelopp för studiemedel och skattefri förmån av fri parkering vid arbetsplatsen.