Hem » Nyheter » Moms på laddning?
Publicerat 17 mars 2022 i kategorin Artiklar
Moms på laddning?
Den ökade användningen av elbilar har gjort att Skatteverket fått frågor angående försäljning av el. Ska moms debiteras på en hyresvärds tillhandahållande av el, gas, vatten eller värme? Svaret på frågan är att det beror på förutsättningarna.
Skatteverket har den 25 februari 2022 förtydligat ett äldre ställningstagande. Detta med anledning av uppkomna frågor om under vilka förutsättningar en hyresvärds försäljning av el för laddning av fordon kan vara underordnad uthyrning av fastighet.
El med mera ingår i hyran
El, gas, vatten (både kall- och varmvatten) och värme är nyttigheter av sådant slag att de antingen kan ingå i hyran eller särdebiteras efter förbrukning. En hyresvärds uthyrning av fastighet till hyresgäster omfattar ofta även el med mera. Nyttigheterna ingår då i fastighetsuthyrningen som underordnade tillhandahållanden. Hyresvärden ska inte debitera moms på uthyrningen och han saknar rätt till avdrag för ingående moms på inköpen.
El för laddning av fordon, ej individuell mätning
En hyresvärds tillhandahållande av el för laddning av fordon kan endast vara underordnat uthyrning av fastighet om tillhandahållandet sker i samband med upplåtelse av en sådan parkeringsplats som kan vara underordnad fastighetsuthyrningen och debitering inte sker efter den förbrukade mängden enligt individuell mätning.
Särdebitering av el med mera
När en hyresvärd debiterar sina hyresgäster särskilt för tillhandahållande av el med mera och tar betalt för respektive hyresgästs faktiska förbrukning är det fråga om en separat transaktion som är skild från uthyrningen av fastigheten. Hyresgästen anses då efterfråga tillhandahållandet separat utöver tillgången till fastigheten. Hyresvärdens tillhandahållande av sådana nyttigheter är då en skattepliktig försäljning till hyresgästen.
Hyresvärden har i detta fall rätt till avdrag för ingående skatt på inköpen av el med mera. Avdragsrätt finns också för ingående moms på sådana inköp som krävs för att hyresvärden ska kunna mäta och ta betalt av hyresgästerna för deras faktiska förbrukning, till exempel mätutrustning eller kostnader för abonnemang.
El för laddning av fordon, individuell mätning
Om el för laddning av fordon inte ingår i hyran så är hyresvärdens tillhandahållande av el för laddning av fordon som regel skattepliktigt. Därmed har hyresvärden avdragsrätt för den ingående momsen på elinköpen. Hyresvärden har även rätt till avdrag för ingående moms på kostnader för inköp av till exempel laddstolpar/-boxar samt installations- och abonnemangskostnader, till den del inköpen används för skattepliktigt tillhandahållande av el.
Publicerat 16 juni 2022
Nytt om LAS
Riksdagen har beslutat om en reformerad arbetsrätt. Ändringarna är ett resultat från det s k januariavtalet 2019 om att modernisera arbetsrätten. De flesta av lagändringarna träder i kraft den 30 juni 2022 och tillämpas första gången den 1 oktober 2022. Avsikten med de beslutade ändringarna har varit att skapa flexibilitet och trygghet på̊ arbetsmarknaden. De nya reglerna i …
Läs mer
Publicerat 16 juni 2022
Ytterligare nyheter i LAS
Utöver ändringarna i lagen om anställningsskydd (LAS), som var ett resultat från det s k januariavtalet 2019 om att modernisera arbetsrätten, har även ändringar i LAS beslutats som har föranletts av införlivandet av EU:s arbetslivsdirektiv. Dessa ändringar träder i kraft den 29 juni.Utöver ändringarna i LAS berörs även lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete, arbetstidslagen, …
Läs mer
Publicerat 16 juni 2022
Ny standard för bankbetalningar
P27 medför enklare och säkrare hantering över gränserna. Som ett led i detta kommer bankerna att gå över till den internationella ISO-standarden (ISO 20022) vid filöverföring. Vad innebär det? Betalningsinfrastrukturen i Sverige genomgår en stor förändring. Den innebär införande av ett gemensamt nordiskt regelverk och en nordisk betalningsinfrastruktur, kallad P27. P27 medför …
Läs mer
Publicerat 16 juni 2022
Nya åtgärder ska stoppa momsbedragare
Flera åtgärder har vidtagits på momsområdet för att förhindra bedrägerier och skatteundandragande. Till exempel har omvänd skattskyldighet införts vid omsättning av vissa varor och tjänster, senast vad gäller mobiltelefoner med mera. Regeringen har den 9 juni 2022 gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå ytterligare åtgärder för att förhindra bedrägerier och …
Läs mer
Publicerat 2 juni 2022
Beslut i riksdagen: Åldersgränser för pension ska höjas
Igår kom beslutet från riksdagen: Åldersgränser i pensionssystemet och i kringliggande system höjs med ett år från och med 2023. Justeringarna är ett steg mot den så kallade riktåldern för pension, som börjar gälla 2026.Riksdagens beslut Riksdagen har den 31 maj 2022 beslutat att höja åldersgränser i pensionssystemet och i kringliggande system. Läs riksdagens beslut här. …
Läs mer
Publicerat 19 maj 2022
Två år – sedan är tiden för semesterlön över
Semestertider närmar sig. Den svenska semesterhanteringen är ett av de svåraste områdena att hantera ur ett löneperspektiv. Vad händer om det blir fel? Om en anställd anser att semesterberäkning inte har gjorts korrekt är det en begränsad tid för att begära semesterlön, semesterersättning eller skadestånd enligt semesterlagen. Preskriptionstiden är enligt semesterlagen …
Läs mer
Publicerat 19 maj 2022
Beslut i riksdagen: Möjligt att omsätta 80 000 utan moms
Riksdagen beslutade i går att höja omsättningsgränsen för momsbefrielse. Det underlättar för småföretag, som inte behöver betala eller vara registrerade för moms om de omsätter högst 80 000 kronor. De nya reglerna börjar gälla 1 juli 2022.Gällande rätt Småföretag – eller mer korrekt uttryckt beskattningsbara personer – som har en omsättning som beräknas bli högst …
Läs mer
Publicerat 19 maj 2022
Anställda ska informeras mer och snabbare
I sommar blir det utökade skyldigheter för arbetsgivare att ge mer och snabbare information till anställda. Bland annat om rätt till semester och betalda semesterdagar.Den 29 juni i år införs lagändringar för att anpassa svensk lagstiftning till de gemensamma EU-reglerna om arbetsvillkor. Arbetsvillkoren omfattar informationsskyldigheten gällande vilken information som ska lämnas …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2022
Har du koll på Penningtvättslagen och verklig huvudman?
Lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism är ett något otympligt namn. Den brukar förenklas Penningtvättslagen, eller PTL. På engelska säger man ofta AML (Anti-Money Laundering act). Har du koll på hur den träffar ditt företag? Och om era uppgifter hos myndigheterna är helt aktuella?Det är en lag som kom redan 2009 och som uppdaterades och …
Läs mer
Publicerat 21 april 2022
Allas rätt till semester?
April månad och början på det nya året. Semesteråret. I varje fall för väldigt många.Hos många anställda har det nu blivit påfyllt i semestersaldona. Enligt semesterlagen är det från och med den 1 april som de flesta anställda får nya betalda semesterdagar. Det finns även de som har kalenderårbaserad beräkning, och de fick sina nya betalda semesterdagar den 1 januari. Vilket …
Läs mer
Gå till startsidan