Hem » Nyheter » Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Publicerat 17 januari 2025 i kategorin Artiklar
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren.
Beskattning av julklappar hos anställda
Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga för den anställde. Detta gäller oavsett om du ger kontanter eller andra förmåner. Anledningen är att dessa ersättningar betraktas som lön för utfört arbetet vilket som huvudregel skattepliktigt.
Det finns dock vissa undantag när ersättningar kan vara skattefria, exempelvis julgåvor. För att julgåvor ska vara skattefria måste de ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda.
Reglerna om skattefria julgåvor gäller även om du är anställd i ditt eget aktiebolag, oavsett om det finns fler anställda. Enligt Skatteverkets ställningstagande kan även julgåvor som ges till ordinarie styrelseledamöter vara skattefria. Om du är en enskild näringsidkare kan du däremot inte ge dig själv en julklapp med skattemässig avdragsrätt eftersom du inte är anställd i verksamheten.
Skattefriheten för dina anställda gäller inte heller om julgåvan lämnas i pengar, här inräknas även checkar och presentkort som kan bytas mot pengar. Om presentkortet inte kan bytas mot pengar kan det däremot vara skattefritt.
Måste vara av mindre värde
För att en julgåva ska vara skattefri krävs att gåvan är av mindre värde. Under 2024 gäller att gåvans marknadsvärde inte får överstiga 550 kronor inklusive moms. Marknadsvärdet baseras på vad det skulle ha kostat den anställde att själv köpa motsvarande vara eller tjänst. Om värdet på gåvan överstiger 550 kronor kommer hela gåvans värde att vara skattepliktigt för den anställde, alltså från första kronan.
Gåvor till ideell förening
I stället för en julgåva till de anställda kanske du vill ge pengar till välgörenhet eller ge ett bidrag till en ideell organisation. För att detta ska vara skattefritt för den anställde krävs att denne inte har haft inflytande över valet av gåva. I dessa fall kommer du som arbetsgivare inte ha rätt att göra avdrag för gåvan.
Om den anställde har haft möjlighet att påverka valet av gåva, eller om denne vill ge en gåva i stället för att få en julklapp, ska värdet av gåvan beskattas hos den anställde eftersom det då anses som att denne fått ersättning som kan jämställas med pengar. I dessa fall kommer du som arbetsgivare ha avdragsrätt för gåvan såsom lön och ska även betala arbetsgivaravgifter.
Avdragsregler för julklappar till anställda
Som huvudregel är löner, ersättningar och förmåner till anställda avdragsgilla för dig som arbetsgivare, oavsett om förmånen är skattepliktig för den anställde eller inte. Detta gäller även gåvor till anställda oavsett om gåvan är skattefri hos den anställde eller inte.
Du som arbetsgivare ska däremot betala arbetsgivaravgifter om gåvan är skattepliktig för den anställde, exempelvis för att värdet på gåvan överstiger 550 kronor.
Avdragsrätt för julgåvor till kunder
Julen är också en högtid då företag vill uppmärksamma sina kunder och vårda relationerna. Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla för företaget, eftersom det finns ett generellt avdragsförbud för gåvor (julgåvor till anställda är ett undantag).
Julklappen kan dock vara avdragsgilla i två fall:
Representationsgåvor: För dessa får företaget göra ett avdrag på max 300 kronor exklusive moms. Avdragsrätten förutsätter att gåvan ges i samband med ett representationstillfälle nära julhelgen.
Reklamgåvor: I Skatteverkets allmänna råd framgår att avdrag för reklamgåvor medges med skäligt belopp, dock högst 300 kronor. En reklamgåva ska vara en enklare presentartikel av ringa värde och sakna personlig karaktär. Den ska normalt vara försedd med företagets namn eller logotype.
The post Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri appeared first on Tidningen Konsulten.